Diari Balears 13 de març de 2019

Descobreixen el fòssil d'una balena de 5,7 milions d'anys en un bloc de pedra de Santanyí


13-03-2019
Un recent treball de col·laboració realitzat pels investigadors Michelangelo Bisconti, Enric Torres, Josep Juárez i Josep Sacarés, sota la coordinació de Guillem Mas, del Grup de Recerca de Ciències de la Terra del Departament de Biologia de la Universitat dels Illes Balears (UIB ), ha donat a conèixer la troballa d'un crani de cetaci misticeto fòssil d'uns 5,7 milions d'anys a Santanyí.
Segons ha informat la UIB en un comunicat, aquest fòssil de balena està situat a l'interior d'un bloc de pedra de Santanyí d'uns 750 quilos de pes, procedent d'una pedrera propera a la localitat de s'Horta (Felanitx).
Els resultats preliminars han estat presentats en el recent '1st Palaeontological Virtual Congress' així com en les 'VII Jornades de Medi Ambient de les Balears'.
La pedra de Santanyí correspon a la unitat estratigràfica local Calcàries de Santanyí, també anomenada Complex Carbonatico Terminal a nivell general de la Mediterrània. Aquesta unitat està directament relacionada amb l'anomenada Crisi de Salinitat Messinià, ocorreguda a la Mediterrània a la fi de Miocè, fa entre 5,9 i 5,3 milions d'anys.
La importància de la troballa rau principalment en el fet que es tracta de la primera i única cita, fins ara coneguda, d'una balena fòssil dins d'aquesta unitat estratigràfica i època geològica a tota la Mediterrània, ja que se suposa que com a conseqüència de les condicions extremes hagudes durant la crisi de salinitat del Messinià els grans cetacis, donada la seva sensibilitat a la hipersalinidad, es varen extingir temporalment de la Mediterrània, fins al restabliment de les condicions marines normals a l'inici del Pliocè.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El Pais 1/01/20

Agència EFE 14/10/15