Diari Balears 15/01/2013

Balears | Ciutat

L’aire a Palma torna a superar la pol·lució màxima permesa

Els registres d’aquest gener de 2013 mostren un excés de diòxid de nitrogen. La coalició PSM-IV-ExM insta Cort a aplicar mesures de reducció de la contaminació


La contaminació atmosfèrica de Palma continua superant el límit màxim permès. Concretament, l'estació que mesura la qualitat de l'aire a les Avingudes (ubicat a la cantonada amb el carrer dels Foners) torna en aquest 2013 a registrar nivells de diòxid de nitrogen per damunt la legislació.
El 2 de gener passat, en concret, l'estació de Foners registrà una concentració de NO2 de 41 ug/m3. Però el límit permès, segons el Reial Decret 102/20011, del 28 de gener relatiu a la millora de la qualitat de l'aire, està situat en 40 ug/m3. La qualificació oficial del resultat del mesurador de les Avingudes, per tant, és "dolenta" (tal com indica la Conselleria de Medi Ambient del Govern balear).
Aquesta situació no és nova, ja que en els darrers anys s'ha superat sistemàticament. La mitjana anual d'emissions de NO2 s'ha situat per damunt la màxima el 2010 (42 ug), el 2007 (45 ug) i el 2006 (52 ug).
Així ho denuncià ahir la coalició PSM-IV-ExM, tot assenyalant a la passivitat municipal a l'hora d'implementar mesures correctores respecte de la contaminació de l'aire. La regidora Marisol Fernández, de fet, insta el PP a prendre polítiques de sostenibilitat encaminades a la reducció de les emissions de fum a Palma.
Fernández, però, també va criticar que "ha passat gairebé un any i Cort encara no ha fet cap passa per tal d'aplicar el Pla de millora de la qualitat de l'aire ni per donar compliment a l'acord de ple de fer públiques les dades de contaminació". I és que l'opacitat i la manca d'informació transparent sobre les medicions ambientals, aplicada per la Conselleria de Medi Ambient, han anat a més. "S'ha deixat de publicar la informació relativa a les xifres i els gràfiques mensuals i anuals dels valors de contaminació", va alertar la regidora econacionalista.
L'excés de la pol·lució de l'aire prové, bàsicament, pel trànsit rodat de cotxes a Palma. Les Avingudes i la via de cintura són els dos grans focus de pol·lució. No debades, segons dades de la Regidoria de Mobilitat, la Intensitat Mitjana Diària (IMD) a la plaça d'Espanya és d'uns 47.000 vehicles per cada sentit. Per tant, cada dia feiner hi passen devers 100.000 cotxes.
Altres vies com el carrer Aragó, en direcció al centre de Palma, freguen els 20.000 cotxes diaris. El passeig Marítim també és una via molt concorreguda. A l'altura de l'Auditòrium, de fet, es registra una circulació diària d'uns 46.000 vehicles.
La incineradora de Son Reus, a més del port i l'aeroport de Palma, és un petit focus de contaminació, però el trànsit de cotxes és la principal i bàsica causa de l'excés.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El Pais 1/01/20

Agència EFE 14/10/15